31 oktober 2019, aanmelden als speler in het openlucht theater erfgoedverhalen project Varik en Heesselt, vanaf nu!

Mensen in Varik en Heesselt zijn bezig met een bijzonder project: Het openluchttheater over de erfgoedverhalen van Varik en Heesselt. Volgend jaar juni zijn er op vier dagen voorstellingen op verschillende locaties: bij de Dikke Toren, de Steenfabriek en de kerk van Heesselt. Op elke locatie wordt een stuk gespeeld, bij elkaar vertellen de drie stukken over het leven in onze dorpen. En u kunt meedoen!

De Verhalenavond

Zestien oktober vertelden dorpsgenoten in het kerkje van Heesselt verhalen over vroeger. Leden van de Historische Vereniging West Betuwe kwamen ook luisteren. Het werd een avond vol anekdotes die tot inspiratie dienen van artistiek begeleider Rob Hoekstra en regisseur Lena Luppes uit Heesselt.

Drie thema’s voor drie locaties kwamen al snel naar voren als belangrijke zaken die onze geschiedenis – en ons dagelijks leven – bepaalden:

  • de ‘Korsen’; wat het fruit en vooral de kersen betekenen voor onze dorpen. In dit stuk gaat het ook over het dagelijks leven omdat bijna iedereen wel fruitbomen in zijn tuin had. Of bij een ander ging plukken. De kersen moesten eraf immers.
  • de Steenfabriek speelde zeker in Heesselt een prominente rol. Bijna iedereen had familieleden die op de fabriek werkten. Directeur Van Thiel de Vries had veel aanzien en is de enige op het kerkhof die in een echte grafkelder ligt.
  • de Evacuatie(s). In de oorlog moesten de mensen weg uit onze dorpen, hetzelfde gebeurde in 1995, toen het water kwam. Rob Hoekstra wil in dit stuk deze twee evacuaties met elkaar verbinden.

Wat kunt u betekenen voor het project?

In het verhalenproject werken verenigingen samen, ook toneelvereniging De Gulle Lach doet mee. Maar toch zijn er nog meer acteurs nodig. Hebt u zin om mee te doen, meld je dan aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Voor uw planning: de repetities starten begin april.

Of heeft u nog mooie verhalen over een van de thema’s of over het dagelijks leven in het algemeen, schroom niet en meld het via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We zoeken gekke, spannende of andere interessante anekdotes.

En vooral zoeken we nog verhalen over de evacuatie in de tweede Wereldoorlog. Ook als je ze van je opa of oma hebt gehoord, is dat interessant voor ons.

Laten we er met zijn allen mooi theater van maken.

Tot later!

Voorstellingen staan gepland op 19, 20, 26 en 27 juni 2020


Voor meer informatie over het project lees: Hoe het begon

Door het toestaan van cookies, kunnen wij de bezoekersstatistieken meten en deze website continu blijven optimaliseren.