In de maak: audiotour van het Heesseltse Kerkhof

De enige grafkelder op het Heesseltse kerkhof

Later dit jaar kan iedere voorbijganger, of hij nu van ver komt of dichtbij woont, stoppen bij de kerk van Heesselt. Daar staat dan een bord met een QR-code. Als je verbinding maakt, speelt de audiotour op je telefoon. Een unicum in de gemeente West Betuwe.

Men gaat het hek door en loopt van graf naar graf terwijl stemmen van familieleden of kennissen van de overledenen zijn te horen of de verteller zelf. Zo wordt de bezoeker over ons mooie kerkhofje geleid; van de grafkelder van de directeur van de steenfabriek Jacob van Thiel de Vries via het grafmonument voor moeder en twee zonen Van Ballegoijen die in 1929 door kruiend ijs verdronken naar de hoek van het kerkhof waar door de jaren heen al een tiental leden van een echt Heesseltse familie te ruste zijn gelegd. Daartussen in liggen ook nog andere graven om bij stil te staan.
Zo vertelt de audiotour een verhaal over het dorp met daarin stukjes uit de geschiedenis van de kerk en ook die van de mensen eromheen. Na afloop beseft de luisteraar dat Heesselt meer is dan het cluster van huizen rondom de kerk dat je vanaf de dijk ziet; het is een dorp vol bijzondere verhalen.

WIJ HEBBEN EEN VRAAG AAN U!

Op dit moment is de in Heesselt wonende podcast- en audioverhalenmaker Jacqueline Maris in opdracht van Stichting Kerk Heesselt bezig met het voorbereiden van de audiotour. De stichting heeft hiervoor subsidie gekregen van het Bernhard Cultuurfonds.

Onze vragen voor u:

  • Hebt u mooie verhalen te vertellen bij een van de graven - over het graf zelf, over de overledene of een interessante anekdote – meldt u dan via dit emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan neemt Jacqueline contact met u op.
  • Wilt u niet dat er over uw familie(lid) wordt verteld in het kader van de audiotour, laat dat dan ook aan ons weten.
  • Zijn er andere opmerkingen? Die zijn ook altijd welkom.

Voor de duidelijkheid: We zijn niet uit op roddel en achterklap, er komt op het bordje bij  het kerkhof te staan dat de bezoeker zich gepast dient te gedragen en het is de bedoeling dat mensen met een koptelefoontje luisteren. Zo blijft de rust op deze bijzondere plek gewaarborgd.

Door het toestaan van cookies, kunnen wij de bezoekersstatistieken meten en deze website continu blijven optimaliseren.