button6  facebook

Reizen in de tijd in Heesselt met reisbrieven uit 1908

Lezing geannuleerd

Tegenwoordig reizen mensen over de hele wereld. Binnen een etmaal ben je aan de andere kant van de wereld. Een eeuw terug, toen Pieter ten Kate op de trein naar Genua stapte, om daar op de boot richting oost te stappen, duurde het wekenlang voor je in Indonesië - toen nog Indië - aankwam. In 1908 vertrok hij om zijn missie te vervullen: het Christendom brengen bij de volken der Napoe en Besoa. Om hun leefgebied op de geïsoleerd hoogvlakte te bereiken moest je drie dagen door het oerwoud omhoog klimmen. Toen de bezielde jongeman er eindelijk aankwam, stonden er nog tempels met hoofden van vijanden erin en waren er dagenlange dodenfeesten. Daar verbleef de toen 29-jarige Pieter ten Kate vijf jaar als enige blanke. Toen kwam zijn Anna aan. Zij was in Holland met de handschoen getrouwd, en had dezelfde barre reis ondernomen als Pieter vijf jaar eerder. Ze schreven honderden brieven, eerst Pieter alleen, daarna samen met Anna. En in juni 1916 werd de vader van de in Ophemert wonende Dike ten Kate geboren.

Hoe het Indië-avontuur afliep kunt u horen op 10 februari in de kerk van Heesselt.

Gebaseerd op beider brieven en foto’s van toen en nu vertelt hun kleindochter Dike ten Kate uit Ophemert samen met haar man Aart Kusters over haar bijzondere grootouders. En voor Trouw reisde ze afgelopen jaar met Jacqueline Maris in de voetsporen van haar opa en oma naar Sulawesi en maakte ze de bijzondere online productie Pieter ten Kate, Gods pionier in Indië waarvan ook een stukje vertoond zal worden op 10 februari in de kerk van Heesselt.

Door de ogen van Pieter en Anne ten Kate kijken we naar de wereld van meer dan een eeuw geleden. Toen een dorp nog een dorp was, en bijna niemand zich buiten zijn eigen gemeenschap waagde.

Organisatie: Historisch Cultureel Centrum Heesselt
Plaats: Kerk Heesselt, Kerklaan 6
Datum en tijd: 10 februari, 16:00-17:00 uur
Toegang: €10 inclusief drankje na afloop. Voor vrienden van de stichting en bij reservering €2 korting.
Reserveren via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer informatie: www.kerkheesselt.nl

 

 

 

Door het toestaan van cookies, kunnen wij de bezoekersstatistieken meten en deze website continu blijven optimaliseren.