button6  facebook

Lezing over het Woordenboek van de Dood door Ton den Boon

De vrijwilligers van Historisch Cultureel Centrum Heesselt verwelkomen u graag bij de lezing over het Woordenboek van de Dood in de kerk van Heesselt.

Datum: 4 november
Tijd: 16:00 uur
Plaats: Kerk Heesselt, Kerklaan 6

Entree: €10,00 inclusief drankje na afloop
Vrienden van Stichting Kerk Heesselt en bij reservering €2 korting.
Reserveren via het secretariaat van de stichting: 06 23 949 752, Annemart Vahl, of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In de Rooms-Katholieke traditie met Allerzielen en in de Protestantse traditie op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, beiden in november, denken we traditioneel aan de dood en aan de doden in ons leven. Van oudsher is de dood en alles wat daarmee te maken heeft echter  een onderwerp waar we niet graag over praten, althans niet in duidelijke bewoordingen. Het is een zogeheten taboe.

Opvallend genoeg is er daarom haast geen ander onderwerp in onze taal waar zoveel woorden en uitdrukkingen voor bestaan als voor de dood. Zelfs zoveel, dat je er een Woordenboek van de Dood over zou kunnen volschrijven. Voorbeelden hiervan zijn ouderwetse uitdrukkingen als de tol der natuur betalen, het moede hoofd neerleggen en de doodssnik geven, schertsende uitdrukkingen als een zandwinkeltje beginnen, een tuintje op je buik hebben, kleiner gaan wonen, naar Kuilenburg gaan, al dan niet religieuze eufemismen als de wereld verlaten, de eeuwigheid ingaan, naar de eeuwige jachtvelden vertrekken en zijn Schepper ontmoeten en natuurlijk meer alledaagse taalvormen als gaan hemelen, inslapen, overlijden en verscheiden.

De Dood zelf stellen we ons vaak voor als een rammelend geraamte met een zeis of een zandloper in zijn hand. Tijdens Halloween is die personificatie van de dood zelfs een graag geziene, zij het enigszins griezelige gast. We hebben namen voor hem bedacht - Kille Kobus, Jan Langbeen, Knekelman en natuurlijk Magere Hein – en kunstenaars beelden hem geregeld af.

Over die rijke woordenschat rond de dood (en over beeldenrijkdom rond datzelfde onderwerp) houdt woordenboekmaker Ton den Boon op 4 november een lezing in de Kerk in Heesselt. Hij werkt al jaren aan het Woordenboek van de Dood en zal op luchtige wijze de metaforen, de woorden en uitdrukkingen bespreken die schrijvers en dichters maar ook gewone stervelingen gebruiken om alles wat met de dood te maken heeft, te benoemen (en zo een plaats te geven in hun leven). Daarbij laat hij geregeld dia’s van schilderijen, tekeningen en prenten zien waarmee kunstenaars de woorden en uitdrukkingen rond de dood hebben verbeeld.

Na de lezing is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje.

Door het toestaan van cookies, kunnen wij de bezoekersstatistieken meten en deze website continu blijven optimaliseren.