button6  facebook

‘Je speelt één noot en het klinkt geweldig’

Door Jacqueline Maris

Zondag hoefde je niet naar het Concertgebouw in Amsterdam of Tivoli Vredenburg in Utrecht om klassieke musici met hart en ziel te horen spelen. In het kerkje van Heesselt trad het Carezza Kwartet op, bestaande uit vier leden van het Radio Filharmonisch Orkest. Een dag tevoren speelden drie van hen nog een opera van honderdnegentig minuten in het Concertgebouw.  ‘Zware arbeid’, aldus een van de leden van het kwartet. Voor de vier musici is spelen in de Heesseltse kerk een waar genoegen. Eerste violist Alexander van den Tol: ‘Soms moet je keihard werken om het mooi te laten klinken; hier speel je één noot en het klinkt geweldig.’

Niet alleen had Historisch Cultureel Centrum Heesselt aan het oor gedacht maar ook aan de maag. Een deel van de bezoekers bezocht de bijbehorende High Tea in de River Lounge aan de Waal. Daar kwam na sandwiches en soep op lange tafels in de tuin een toren van hemels zelfgebakken zoet op tafel. Waarna het maar even lopen was om op de kerkbanken te luisteren naar het eerste stuk: een strijkkwartet van Joseph Haydn. Wie de ogen dicht deed, danste een menuet en zag pruiken om zich heen. 

Waren de bezoekers al van vrolijke dansen naar diepe melancholie gevoerd, het werd nog indringender. Na een korte pauze vervolgde het Carezza Kwartet met een compositie van de minder bekende componist Bedrich Smetana. Het  ‘verhalende stuk’ werd in het programmaboekje beschreven. Waar cellist Anneke Janssen de liefde van de componist voor zijn vrouw die aan TBC ten onder ging laat horen, werd een snaar diep geraakt. De violen vielen bij en maakten het nog dramatischer. Om in de finale het noodlot verder te laten toeslaan: componist Smetana krijgt eerst een martelend geluid in zijn oor - tinitus, verklankt als een enorm hoge noot op de eerste viool - om vervolgens doof te raken. Het verhaal eindigt desolaat. Na de subtiele laatste tonen bleef het even stil in de kerk.

Buiten scheen de zon, vogels zongen en de wijn was welkom, maar de muziek echode nog na. En zo kon het dat de verbeelding werd geprikkeld door muzikale verhalen, zomaar op een zondagmiddag in een dorpje aan de Waal. In een klein kerkje, het middelpunt van Heesselt, waar cultuur mag bloeien.

Met dank aan de sponsoren die dit concert mogelijk hebben gemaakt.

Door het toestaan van cookies, kunnen wij de bezoekersstatistieken meten en deze website continu blijven optimaliseren.